Začínam plánovať náš jedálniček

Prečo som sa rozhodla začať plánovať jedálniček

Asi každá žena a mama pozná ten pocit, keď nevieme, čo navariť. Keď sa v dobrom úmysle opýtame manžela, väčšinou dostaneme vždy rovnakú odpoveď: “Neviem”. 

Preto som sa rozhodla v tomto roku začať varenie viac a cielene plánovať. A to nielen čo navarím, ale aj kedy. Ešte od mojej maminy som sa naučila variť vždy na dva dni. Tým som si zabezpečila každý druhý deň voľno (ak sa samozrejme všetko nepojedlo ešte v ten deň, lebo aj to sa občas stáva 🙂 ). Túto fintu som naučila už nejednu kamarátku.

Kedy varím

Varievam vždy dopoludnia. Najčastejšie to vychádza na pondelok a stredu. Piatok väčšinou “odfláknem” niečím rýchlym, lebo večer chodievame k svokrovcom a cez víkendy jedávame tiež zvyčajne u nich alebo niekde vonku. Ale samozrejme sa tiež stane, že niekedy varím cez víkend. Tým som vám chcela načrtnúť našu približnú situáciu, ktorá sa s vašou určite nezhoduje.

Náš deň sa začína neskôr, keďže vstávame okolo 8. Pokiaľ vybavíme rannú hygienu, raňajky, ja vyvesím prádlo, ktoré sa pralo v noci (áno, takmer každú noc nám ide práčka) a navarím, mám “zabité” celé dopoludnie. Vlastne najaktívnejšiu časť dňa, kedy majú deti a aj ja najviac energie. A to nevravím, že častokrát ešte premýšľam, čo teda vlastne uvarím, mocem sa po dome a tým sa to ešte viac natiahne.

Nový plán

Pýtala som sa mojej maminy a kamarátiek ako to majú doma oni. Moja mamina si vždy privstala (cca o 5-6) a navarila predtým než sme sa zobudili. Pre mňa je toto nemožné, nakoľko vďaka spoločnému spánku majú moje deti detektory pohybu. Akonáhle vyjdem z postele, budia sa aj oni 🙂 Kamarátky to majú rôzne a varievajú tiež dopoludnia, alebo aj popoludní a niektoré dokonca každý deň. 

Ja som sa rozhodla spísať si moje najčastejšie varené jedlá a rozvrhnúť si ich na celý mesiac. Opýtala som sa aj na sociálnych sieťach na obľúbené jedlá, takže z toho vznikol celkom slušný zoznam

Okrem toho chcem vyskúšať začať variť poobede. Doobeda ísť viac s deťmi von a tráviť čas spolu. Naozaj ma zaujíma, či mi tento spôsob bude vyhovovať a ostanem pri ňom. A zároveň, na koľko budem schopná sa naplánovaného jedálnička držať.

Na plánovanie (nielen) jedálnička používam kalendár od @kreativnarodina

Strach z plánovania

Pri úplne prvom plánovaní nášho jedálnička som mala zvláštne pocity. Spočiatku som sa bála niečo napísať a pátrala som po príčine tohto strachu. Najväčší bubák bol pravdepodobne ten, že sa mi ho nepodarí dodržať. Povedala som si, že veď sa teda nič nestane, ak podľa neho nepôjdem na 100% a bol na svete 🙂

Teším sa, že si podľa neho budem môcť napísať presný nákupný zoznam a začať vedome nakupovať. Jedna mamička mi dokonca písala, že to takto robí rok a naozaj dosť financií na jedle ušetrili a zbytočne neplytvajú jedlom.

Môžete si ho pripraviť na týždeň, alebo mesiac. Keďže mám kalendár na mesiac, prvý krát som si ho naplánovala takto. Uvidím, možno to do budúcna zmením na týždeň.

Do jedálnička by som rada aspoň raz mesačne zakomponovala úplne nové jedlo. Mám rada takéto výzvy a rada sa niečo nové naučím.

Zoznam jedál do jedálnička

Tento zoznam som sa chystala napísať snáď dva roky. Som rada, že som sa k tomu konečne dokopala a týmto spôsobom môže slúžiť ako inšpirácia nielen mne, ale aj vám. Podrobné recepty písať nebudem, tie si už musíte dohľadať sami.

Jedlá sa dajú pripraviť ako vegetariánske/vegánske alebo s mäsom. Prípadne mierne upraviť ingrediencie. Pohrajte sa s vašou fantáziou a prispôsobte si jedálniček podľa vás a chutí vašej rodiny 🙂

Ak máte nápady na ďalšie chutné a vaše obľúbené jedlá, ktoré by nemali chýbať v tomto výbere, napíšte mi ich do komentára a ja ich rada doplním 🙂

Raňajky

  • Kaše (celé zrná: ovos, špalda, jačmeň, pšeno. Vločky: ovsené, jačmenné. Krupica: pšeničná, špaldová, kukuričná, jačmenná) fermentovaná ovsená
  • Do kaše: vlašské orechy, mandle, konopné semienka, slnečnicové semienka, para orechy, kešu orechy, škorica, med, džem, hrozienka, kokosové lupienky alebo kokosové vločky, kakaové bôby, orechové maslá, ovocie sušené mrazom,…
  • Kaše odstáte cez noc s rastlinným mliekom, orechami, semienkami, chia
  • Jogurty: kravský, ovčí, kokosový (rastlinný) jogurt, s: orechové maslá, ovocie, orechy, semienka, med, džem, ovocie sušené mrazom, vločky, domáca granola…
  • Chlieb s pomazánkami a zeleninou (vajíčková, tuniaková, sardinková, bryndzová, cviklová, cícerová (hummus) aj v kombinácii s cviklou, tekvicou, červenou šošovicou, sušenými rajčinami, cesnaková, domáca lučina, maslo a konopné semienka, avokádo a vajíčko
  • Vajíčka: praženica/omeleta (so zeleninou), na tvrdo, volské oko, vajíčkové muffiny, chlebík vo vajíčku
  • Lievance: obyčajné, kváskové, banánové, jogurtové 
  • Waffle
  • Tapiokový puding
  • Avokádo mixnuté s banánom a semienka, orechy navrch
  • Alebo na raňajky môžu byť aj polievky (zeleninové husté)

Obed

Polievky

  • Zeleninová na rôzne spôsoby (podľa toho, akú zeleninu doma máme), pridať červenú šošovicu alebo ovsené vločky, pohánku
  • Vývary so slížikmi a zeleninou
  • Hokaido tekvicová krémová
  • Brokolicová krémová
  • Šparglová krémová
  • Šosovicová krémová
  • Rascovo-vajíčková
  • Kelová s cesnakom a zemiakmi
  • Fazuľová
  • Špenátová so zemiakmi a vajíčkom
  • Z červenej šošovice
  • Hrášková krémová s pestom a troškou masla podľa Mačingovej
  • Kapustnica
  • Hŕstková
  • Cesnačka
  • Z pečenej mrkvy
  • Z pečených rajčín (a paprík)
  • Rajčinová s cestovinou alebo haluškami
  • Pórková
  • Kulajda
  • Vývar
  • Vegetariánsky boršč
  • Minestrone

Hlavné jedlo

Vegetariánske jedlá:

  • Cestoviny s rôznymi omáčkami alebo zeleninou, pestom, syrom (kukurica)
  • Mrkvová omáčka so syrom a cestovinami s opečeným kuracím mäskom
  • Avokádové cestoviny
  • Špenát, zemiaková kaša a vajíčko
  • Pirohy
  • Domáce ravioly plnené hocičím
  • Zapečené plnené cukety  s mäsom alebo rajčinovou omáčkou, v ktorej je iná zelenina a syrom
  • Falafel so šalátom / ryžou
  • Dusená kyslá kapusta, zemiaky/zemiaková kaša, zeleninové fašírky
  • Šampiónový / Hlivový guláš s cestovinou/haluškami
  • Bryndzové halušky
  • Halloumi syr grilovaný, šalát, ryža
  • Sviečková, knedľa
  • Španielská omeleta/frittata-uvarené a opečené zemiaky na panvici s vajíčkom (zeleninou a syrom)
  • Pečená zelenina s grilovaným syrom a dipom (jogurtový, tatárska, kečup, ajvar)
  • Jačmenná kaša zapečená s paradajkovou omáčkou, kukuricou a zeleninou
  • Zapekané zemiaky s cuketou nakrájané na tenučko so smotanou a syrom
  • Šosovicový prívarok so zemiakmi a vajíčkom
  • Plnené tortilly
  • Cviklový šalát s tuniakom, kyselými uhorkami a vajíčkom podľa Mačingovej
  • Paradajkové gnocchi zapekané so syrom
  • Špenátové halušky
  • Šalát s cestovinou s tekvicovým olejom
  • Pita chleby plnené tofu
  • Špenátové palacinky
  • Francúzske zemiaky
  • Granadír
  • Slané zapekané palacinky
  • Rizoto (krémové, šafránové, hubové, rajčinové, tekvicové, cviklové, zeleninové)
  • Bulgur so zeleninou a pestom, syrom (tuniak, kukurica)
  • Kuskus so zeleninou a pestom, syrom
  • Quinoa so zeleninou a pestom, syrom
  • Karfiol upečený v rúre
  • Vyprážaný syr s hranolkami
  • Domáca pizza
  • Šúlance s makom, tvarohom, orechami
  • Zeleninové placky (cuketové, zemiakové, mrkvové, karfiólové, brokolicové, s červenou šošovicou)
  • Cuketové špagety
  • Lasagne (cestovinové alebo baklažánové)
  • Segedínsky guláš bez mäsa (kapusta s knedľou)
  • Plnená paprika (vegetariánska) s rajčinovou omáčkou a zemiakmi
  • Boloňské špagety veggie s červenou šošovicou
  • Zapekaná brokolica / karfiol (bez/s cestovinou, zemiakmi)
  • Palacinky
  • Parené buchty
  • Tvarohové guľky
  • Rôzne šaláty od výmyslu sveta s cestovinou alebo bez 🙂

Jedlá s mäsom:

  • Perkelt s haluškami / kura na paprike
  • Kura s ryžou/zemiakovou kašou
  • Boloňské špagety
  • Losos a zemiaky
  • Grilovaný losos s opekaným batátom a duseným špenátom
  • Ryba a zemiaky (pstruh, pražma)
  • Citrónové kura podľa Tinky
  • Pita chleby plnené trhaným mäsom
  • Rizoto (krémové, šafránové, hubové, rajčinové, tekvicové, cviklové, zeleninové) s mäsom
  • Mäso na hubách
  • Segedínsky guláš
  • Mäso na šťave a ryža
  • Plnená paprika s rajčinovou omáčkou a zemiakmi
  • Kuracie soté v placke alebo s ryžou
  • Hovädzie s rajčinovou omáčkou a knedľa

Exotická kuchyňa:

  • Mexická fazuľa
  • Karfiolové kari s ryžou
  • Thajské zeleninové kari s ryžou
  • Cícerové kari s ryžou
  • Šosovicový dhal s ryžou
  • Kari z červenej repy s ryžou
  • Chicken tikka massala s ryžou
  • Ázijská pečená ryža so zeleninou a vajíčkom, sójovou omáčkou
  • Ázijské fried nudle so zeleninou a vajíčkom, sójovou omáčkou
  • Gravče na tavče (macedónska pečená fazuľa)
  • Zeleninové spring rolls
  • Sushi
  • Halloumi syr grilovaný, šalát, ryža

K jedlám, kde sa to hodí pridávať cviklu, pickles (kvasenú zeleninu) a iné prílohy, či šaláty.

Večera

  • Zvyšky z obeda 🙂
  • Chlieb s pomazánkami a zeleninou (viď raňajky)
  • Tvarohové rezance
  • Makové slíže
  • Pečený cícer
  • Lečo
  • Jogurt
  • Polenta s jogurtom
  • Kaše
  • Praženica/omeleta so zeleninou
  • Guacamole s nachos

Verím, že ste si našli inšpiráciu a budem rada, ak mi dáte vedieť, ktoré jedlá máte radi vy a či vás plánovanie jedálnička tiež zaujalo. Alebo s ním už máte skúsenosti.

Dobrú chuť a kopec voľného času vám praje 

Vaša Erika

Erika Bistrović
Mojimi vášňami sú deti, prístup k nim a k ich emóciám a fungovanie detského mozgu. Ukazujem rodičom cestu, ako vďaka poznatkom z neurovied, kontaktného a vnímavého rodičovstva, mať láskyplný a harmonický vzťah so svojimi deťmi. Môj príbeh si prečítate tu >>
Komentáre
  1. Lena píše:

    Jej. Tento clanok ma velmi potesil, tiez zvyknem planovat jedalnicek. U nas tiez varime na dva dni alebo zvyknem navarit 2x viac a zamrazim, o tyzden vytiahnem a je to ako cerstvo uvarene.

    Sledujem Vas kratko, predpokladam podla priezviska a bydlliska, ze mate zahranicneho manzela. Ako vo vasom pripade ovplyvnili dve rozdielne narodnosti stravovanie?

    Zaujima ma to nakolko mam manzela z Afriky a veruze je to u nas obcas narocne skombinovat chute vsetkych clenov rodiny.

    • Erika Bistrović píše:

      Ďakujem za milý komentár 🙂 Našťastie sme sa čo sa týka stravovania zhodli až príliš. Nie je veľký milovník mäsa, tak mám voľnú ruku a v podstate mu chutí všetko, čo navarím 🙂 Až na nejaké naše typicky slovenské jedlá ako knedľa alebo kapustnica, ale zje ich. Dokonca nemusí ani ryby a morské plody, čo by málokto uveril, vrátane mňa 🙂

Napísať odpoveď pre Lena Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely spracovania tohto komentára.